Пълноправни членове

 

АСМБ - София

Какво е АСМБ – София? АСМБ - София е неправителствена организация с идеална цел, активно участваща и имаща влияние върху обществения живот в България. Организация с 10 години опит, учредена на 30.09.2003, обединява студентите по медицина в Медицински университет - София. АСМБ – София има над 600 члена – от студенти от първокурсници до стажант - лекари. Нашите членове са инициативни, квалифицирани и обществено отговорни млади хора, които постоянно са ангажирани с различни проекти, програми и кампании, свързани с въпросите на образованието и здравето. АСМБ – София – част от семействата на АСМБ и IFMSA АСМБ – София е член на „Асоциация на студентите – медици в България” (АСМБ). Организация с над 23 години опит, която обединява студентите по медицина в цяла България, с над 2000 членове във всичките шест медицински факултети в България (МУ - София, Софийски университет, МУ - Пловдив, МУ - Плевен, Тракийски университет, МУ - Варна).
International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA) е между-народна, независима неполитическа, неправителствена организация. Обединява 113 асоциации на студенти по медицина в повече от 100 страни в света с над 1.5 млн. членове.
Призната от ООН и СЗО като официален международен форум на всички студенти-медици.
Проекти на АСМБ – София
„Здрав дух в здраво тяло” – 28.04.2013 г., гр. София
Проектът включва лекционна част и благотворителен концерт. Целта е да се привлече общественото внимание към все по-значимия в съвременното общество здравословен и психически проблем, който представляват хранителните разстройства, и да изрази подкрепата на студентите по медицина към хората, страдащи от такива заболявания. Лекционната част включва кратки презентации от водещи специалисти в областта, сред които доц. Светослав Ханджиев (диетолог).
Проектът включва и изложба от картини на художничката Василия Стоилова, посветени на анорексията. Концертът представлява музикално и танцово представление на млади таланти и български изпълнители като : Нели Петкова, Кристо, Красимир Аврамов, танцово студио „Жива вода” и др. Събраните средства са дарени за лечението на пациентка, болна от анорексия. Международен конгрес за медицински науки, София International Congress of Medical Sciences, Sofia - ICMS
ICMS се проведе за 12-та поредна година от 09.05. до 12.05.2013 в гр. София. Конгресът е един от малкото по рода си в България и за изминалите 11 години е заел заслужено своето място на международната сцена, превръщайки се в един от най-престижните и реномирани научни форуми за студенти - медици и млади лекари в цяла Централна и Източна Европа.
Със своите над 500 регистрирани участници, от които 350 активни от 25 държави, ICMS се нарежда на първо място по значимост и авторитет в студентските среди. Конгресът е основен форум за представянето на научни разработки под формата на постер или презентация на колегите -студенти от различни медицински специалности в 6 сесии – “Preclinic”, “Therapy”, “Surgery”, “Dentistry”, ”Medical Education”, “Public Health”. Освен демонстриране на теоретични знания, студентите имат възможност да развият своите практически умения в редица workshop-ове – “Surgical Stitching”, “First Aid and Traffic Incidents”, “Bandaging”, “Plaster Cast”, “Knot Tying in Laparoscopy” и други.
НАУЧНО-ОБРАЗОВАТЕЛНИ СИМПОЗИУМИ „МЕДИЦИНСКИ ОТКРИТИЯ И ДОСТИЖЕНИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ И УЧЕНИ” АСМБ – София, заедно с Катедрата по фармакология и токсикология на Медицински университет - София, организират поредица от научно-образователни симпозиуми в памет на делото и достиженията на български лекари и учени. Лекциите са предназначени за студенти, докторанти, лекари, медицински специалисти и граждани.
Симпозиумите дават съвременни знания по значими въпроси на медицината. Някои от темите на лекциите са: „ Проф.д-р Иван Митев и откритието на 6-ти сърдечен тон”, „Проф. д-р Димитър Пасков и откритието на нивалин”, „Академик Ташо Ташев и балканската диета”, „ Академик Веселин Петков и откритията в невронауки у нас”, „Медико-биологични достижения за развитие на космонавтиката” и др. Продължителност на проекта: 27.03.2013 -04.12.2013 год. Брой на симпозиумите – 10.
7-ми Национален симпозиум „Акад. Чудомир Начев” с международно участие - 1.06.2013 г.
Симпозиум се провежда в големия салон на БАН и е поветен на въпроса за храненето и затлъстяването в детска възраст". Сред темите и гост–лекторите на събитието са: “Cultural and nutritional aspects of childhood obesity, Françoise ROVILLÉ-SAUSSE, France; “Здрави деца в България” в рамките на европейския проект EPHE, проектът PREVIEW, Д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм, Медицински Университет, София; европейският проект ToyBox – „Хапни и в нови приключения се ти впусни!“, Проф. д-р Виолета Йотова, Медицински Университет, Варна; „Нови данни за затлъстяването при децата от 6 до 18 години в България-тенденции и рискови фактори”, Проф. Д-р Стефка Петрова, НЦОЗА, София и др. Невроендокринни тумори - NET За втора поредна година АСМБ – София заедно с Асоциация на пациенти с онкозаболявания и приятели честват световния ден на НЕТ – 8 ноември. В събитието ативно участие вземат студенти по медицина от различни курсове. Място за провеждането му са фоайетата на Александровска болница, ВМА, ИСУЛ ”Царица Йоанна” и някои от по-големите молове. Проектът е насочен към гражданите на град София и цели информиране за тези не толкова познати заболявания. Наред с множеството брошури и баджове хората получават ценни съвети за профилактика и лечение. Информационната кампания е подплътена с медийно отразяване и конференция по темата в БТА.
Purple Day – Разбий стигмата за епилепсията Втора поредна година АСМБ – София и Асоциация на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) честват 26 март - Purple Day (Supporting Epilepsy Around The World). Студенти от МУ – София посещават дневен център за хора с епилепсия, облечени в лилаво – международен цвят на заболяването. Наред с песните, викторините и интересните игри, те се запознават по-отблизо с живота и заболяването на тези пациенти, което е от полза за бъдещата професия. Извън полето на медицината, студентите печелят незабравими моменти и добри приятели. „За живот без тютюнев дим” – като част от Гражданска инициатива „България без дим”
АСМБ – София е член на Гражданска инициатива „България без дим” и Сдружение „За живот без тютюнев дим”. Като една от най – големите членки на тези коалиции, АСМБ – София през последните две години взе активно участие при обсъжданията за промени в закона за здравето, касаещи тютюнопушенето на обществени места. Бяхме също и едни от основните защитници на закона, участвайки в обсъжданията в здравната комисия и икономическата комисия на Народното събрания, изпращайки становища до народни представители и министри.
Благодарение на усърдното застъпничество на цялата коалиция, България все още е страна без тютюнев дим!
Сред останалите проекти на АСМБ – София са:
- Movie Night - в подкрепа на „Българската Коледа”
- Freshers’ Week
- Световен ден за борба с диабета – 13 ноември
- Light It Up Blue! – Световен ден на аутизма – 02 април
- Световен ден на туберкулозата – 19 март
- Human Rights Day – 10.12.2012

- АнтиСпин – 01 декември
- Обучение по сексуално здраве – съвместно с Българска асоциация за семейно планиране (БАСП)
- Книги за деца – 28.03.2013 и 20.04.2013
- Поредица семинари за значими заболявания – тубекулоза, епилепсия, редки болести
- Антибиотична резистентност – 19.11.2012
- Learn your peers - тренинг

АСМБ -СУ

Асоциацията на студентите по медицина – Софийски университет е независима, неполитическа, неправителствена, нерелигиозна организация с идеална цел. Сред основните й цели са да представя студентите по медицина пред всички държавни и частни структури в България, Европа и Света. АСМБ-СУ дава възможност на студентите по медицина да приложат знанията и уменията си в опит да подобрят здравната култура на обществото ни.Организацията допринася за подобряването на квалификацията на студентите по медицина в България чрез възможностите за развитие на задълбочена общомедицинска култура и шансовете за професионално развитие.
Като член на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), International Federation Of Medical Students’ Assоciations (IFMSA) и European Medical Students’ Association (EMSA), АСМБ-СУ има патнъори във всички медицински факултети в България, Европа по Света.
Дейноста на Асоциацията на студентите по медицина в България Софийски университет “Св. Климент Охридски” започва още от Март 2010 години, когато група млади студенти започват съвместна работа. На 28-ми Март същата година на Общото събрание са определени членовете на Управителния и на Контролния съвет на организацията. На същото събрание е гласуван и приет уставът на АСМБ-СУ. По това време членовете в организавията наброяват едва 17. Още следващия месец тази цифра нараства с цели 50 пункта и общия брой на членовете за месец Април достига 67.
На 17 Май 2010 год. Управителният съвет организира откриване на зала, предназначена за дейността на АСМБ-СУ.
Благодарение на динамичната работа на младите студенти по медицина от АСМБ-СУ е осъществен и първия проект на организацията – “Ден на спорта”. Тази кампания е определена от вестник “Телеграф” като “прекрасна благотворителна инициатива”, която бе в помощ на малката Йоана Йорданова от Нови Искър. 5-годишното дете страда от целебрална парализа. Кампанията целя да подпомогне в събирането на необходимите 5000 евро за спешна операция в Русия. Инициативата бе под формата на футболен турнир, който се проведе на 3оти Май между отбори от студенти и преподаватели от Медицинския факултет. Събраните пари бяха преведени по банков път на сметката за лечението на малката Йоана.Следва проекта “ Целувка за цигара”, осъществен съвместно със СРИОКОЗ и сладкарница “Пчела”. Кампанията бе по повод 31ви Май “Международният ден за борба с тютюнопушенето”. Целта й бе да изкуши пушача с една целувка – за всяка незапалена цигара се подарява една целувка.Месец Октомври бе посветен на проекта: “Връстници обучават връстници”, който бе осъществен съвместно с мрежата “Y-PEER”. Повреме на семинарите са обсъдени собствените нагласи и ценности по отношение на SRH и ХИВ / СПИН, както и проблеми в настоящето здравно образование. Целта на обучението бе да се подобри екипната работа и интерактивните способности на хора в определена работна група.
Асоциацията на студентите по медицина в България Софийски университет “Св. Климент Охридски” е юридическо лице – сдружение с нестопанска цел от 15 Септември 2010 год. По настоящем студентите членуващи в нея са 127, като членуването е доброволно и може да участва всеки студент по медицина в България, независимо от неговата национална, етническа, религиозна, политическа или полова принадлежност.
Мисия и цел
С какво се занимаваме всъщност? Организиране на едномесечни обменни програми и стажове с университети в чужбина; Провеждане на здравни кампании с насоченост към проблемите на общественозначимите заболявания и общественото здраве, например кампании, свързани със СПИН, хипертония, туберкулоза, неопластични заболявания, ХОББ, редки болести; кампании, свързани с човешки права и мир, благотворителни кампании и много други; Организиране на студентски и международни конференции; Участие в международни и национални форуми на студентите по медицина; Организиране на екскурзии, купони; Издаване на студентско списание.
Ако станеш част от нашата организация, освен възможността да срещнеш много и интересни хора, ще спечелиш още: Възможност за пътуване в чужбина при минимални разходи!; Допълнителна медицинска квалификация, опит, богато CV!; Възможност за научна работа и изяви!; Самочувствие, че можеш, че знаеш и че медицината не е само четене на дебели книги, а начин на мислене и начин на живот!; Много, много забавление.
Списък на част от организираните и проведени кампании и проекти:
· Ден на спорта – 30-ти май 2010 г.
· Анкети „Качеството на обучение в Медицински факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ - 12.08.2010
· Обучение на тема “Връстници обучават връстници” - 09.10.2010
· Световният ден за борба със СПИН – 2010 г.
· Зимна академия по хирургия – Ноември 2010 г.
· Обучение – „Кръводаряване“ - Ноември 2010 г.
· Кръводарителска акция – Декември 2010 г.
· Денят на влюбените – Св. Валентин - февруари 2011 г.
· ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА – 2011 г.
· Болница за мечета – Юни 2011 г.
· *DANCE PARTY* - септември 2011 г.
· „I-ва Национална Академия по Хирургия“ - октомври, 2011 г.
· Еднодневен семинар – „Хомеопатия и други алтернативни лечения“ – 2012 г.
· “II-ра Национална лятна академия по спешна медицина” – 2012 г.
· Семинар на тема: “Канцерогенеза – съвременни хипотези”
· Кръводарителска акция - 2012 год.
· “II-ра Национална Студентска Академия по Хирургия” София, 09-11 Ноември 2012 год.
· Team building, Семинар на тема: „Спешна терапия и мениджммънт на инциденти с множество пострадали“ - февруари, 2013
· Обучение по първа помощ – 2013 г.
· КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ – 2013 г.
· ФАКТЪТ HIV, СПИН. НЕ СТАВАЙ ЧАСТ ОТ СТАТИСТИКАТА – 2013 г.
· “Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм” – 2013 г.
· “III-та Национална Студентска Академия по Хирургия” София, 01 – 03 Ноември 2013 год.
· НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА по проблемите в системата на здравеопазването – Септември 2013 г.
Управителен съвет
Управителният съвет се състои от 10 члена на АСМБ-СУ. Членовете на Управителния съвет се избирани от Общото събрание с тайно гласуване с обикновено мнозинство от присъстващите за срок от 1 (една) години.
Председател: Методия Димитар Секуловски
Заместник-председател: Кирил Пенчев Пенчев
Отговорник – комитет по административно – финaнсово обслужване: Анастасия Трифунова
Отговорник – Връзки с обществеността: Карина Красимирова Благоева
Отговорник – Комитет по медицинско образование: Джем Фърънджъ
Отговорник – Комитет по обществено здраве: Венелина Иванова
Oтговорник – Комитет по научен обмен: Тим Владимиров
Отговорник – Комитет по професионален обмен: Свобода Есмерова
Отговорник – Комитет по човешки права и мир: Ваня Попова
Отговорник – Комитет по репродуктивно здраве и СПИН: ВрИД - Цветомила Ангелова
Контролен съвет
Контролният съвет се състои от 5 члена на АСМБ-СУ.
Членовете на Контролният съвет се избирани от Общото събрание с тайно гласуване с обикновено мнозинство от присъстващите за срок от 2 (две) години.
Контролен съвет:
ПРЕДСЕДАТЕЛ – Пламен Станилов
ЗАМЕСТНИК – ПРЕДСЕДАТЕЛ – Петър Ангелов
ЧЛЕНОВЕ: Красимир Николов, Тодор Самарджиев, Момчил Никандров
КОНТАКТИ:
Адрес: 1407 София, Ул. “Козяк” 1, Сградата на Деканата на Медицински факултет, Стая №10
Телефон: 02/ 960 76 81
Сайт: www.asmb-su.org
E-mail адрес: asmbsu@gmail.com
FACEBOOK: AMSB-SU
 

АСМ - Пловдив

Асоциацията на студентите медици- гр. Пловдив (АСМ-Пловдив) е независима, доброволна, неполитическа и нерелигиозна организация на студентите по медицина с нестопанска цел. Създадена е на 10.03.2002г. и в момента има повече от 450 члена от всички курсове на Медицински университет- Пловдив, както и завършили университета. Член е на Асоциацията на студентите медици- България (АСМБ), International Federation of Medical Students` Associations (IFMSA) и European Medical Students` Association.
АСМ- Пловдив е съставена от млади, амбициозни и способни студенти по медицина, желаещи да се развиват и да вървят смело напред. По този начин те показват на обществото, че студентите медици са едни от най-силните кадри на България, а Медицински университет- Пловдив е правилното място за тяхното развитие.
Асоциацията е разделена на няколко комитета, всеки от които се занимава и развива своята дейност в тесен контакт с останалите. Комитетите са: Обществено здраве, Медицинско образование и наука, Репродуктивно здраве, Професионален обмен, Научен обмен и Човешки права и мир. Освен това има Председател, двама Заместник-председатели и Секретар, както и човек, отговарящ за връзките с обществеността.
Пред АСМ- Пловдив стоят следните основни цели:
· Отстояване на правата и законните интереси на студентите по медицина;
· Обединяване на студентите по медицина, независимо от тяхната национална и религиозна принадлежност;
· Подобряване на професионалната квалификация и издигане на социални статус на студентите медици;
· Обмен на информация, анализиране, обобщаване и огласяване на проблемите на обучението по медицина и координиране на усилията за тяхното решаване;
· Организиране на международен студентски обмен;
· Оказване на всестранна помощ при осъществяване на личните и колективни инициативи на студентите медици;
· Подпомагане на научни проекти в областта на медицината;
· Организиране на научни и младежки форуми с международно и национално участие;
· Организиране и провеждане на кампании и дейности, засягащи превенцията на разпространени и социално значими заболявания, самостоятелно и в сътрудничество с други неправителствени организации;
През последните няколко години в традиционни за АСМ-Пловдив се превърнаха редица кампании и дейности, някои от които бяха осъществени за пръв път на територията на България. Сред тях са:
“Различната Коледа” и “Различният Великден”
“Болница за плюшени мечета”
“Twinning Project” и Обменните програми на АСМБ
„Контрацепция - различните начини да се предпазим от нежелана бременност“
Ежегодни кампании, отбелязващи деня на ХИВ/СПИН, 14ти февруари, Световният ден за борба с тютюнопушенето; Световният ден за борба с туберкулозата; Световният ден за борба с сънната апнея; Световният ден за борба с диабета; Световният ден за борба с редките болести
През 2013г. за пръв път в България, АСМ-Пловдив ще организира „Национална студентска конференция по редки болести“. Тя ще се осъществи паралелно с „Четвърта конференция по редки болести“, където АСМ-Пловдив ще бъде основен партньор на организаторите за четвърта поредна година
Контакти на Управителния съвет на Асоциация на студентите медици-гр. Пловдив:
1. Борислав Дренски- председател, 0897305569
2. Зорница Димова - зам. председател по външните дейности-0886817433
3. Николай Николов- зам. председател по вътрешните дейности-0899746745
4. Мариета Мечкарова- секретар – 0899184669
5. Светла Стефанова- отговорник по връзки с обществеността, 0886011448
6. Гергана Ленгерова- отговорник по обществено здраве, 0898546450
7. Андреана Ангелова- отговорник по професионален обмен, 0897764494
8. Елизар Цветков- отговорник по научен обмен, 0890545577
9. Боряна Чафадарова - отговорник по репродуктивно здраве и СПИН – 0878847235
10. Лазар Шипчанов- отговорник по човешки права и мир-0887329369
Адрес: Асоциация на студентите медици – гр. Пловдив, ул. "Царевец" № 2, Блок 1- партер, Медицински общежития, Пловдив 4000, България
Webpage: http://asm-plovdiv.blogspot.com Е-mail: asm.plovdiv@gmail.com

АСМБ- Стара Загора

Асоциацията на студентите медици в България – гр. Стара Загора (АСМБ – Стара Загора) е доброволна, независима и неполитическа организация на студентите по медицина с нестопанска цел. Създадена е на 29.02.2000г. и в момента има от члена от медицинските студенти, обучаващи се в Медицински факултет – Стара Загора при Тракийски университет. Член е на Асоциацията на студентите медици- България (АСМБ), International Federation of Medical Students` Associations (IFMSA) и European Medical Students` Association.
В Управителния съвет на асоциацията вземат участие - Председател, Заместник-председател и Секретар, както и човек, отговарящ за връзките с обществеността - PR. АСМБ – Стара Загора е изградено от няколко комитета, всеки от които се занимава и развива своята дейност в тесен контакт с останалите. Комитетите са: Медицинско образование, Обществено здраве, Репродуктивно здраве, Професионален обмен, Научен обмен и Човешки права и мир, като всеки комитет си има отговорник, който също взема участие в Управителния съвет на сдружението.
Основните цели на АСМБ – Стара Загора са:
/1/ /Обединяване на студентите медици независимо от тяхната политическа, религиозна и национална принадлежност за демократизация на образователния процес във висшите учебни заведения.
/2/ Издигане на професионалната квалификация и социалния статус на студентите медици в съответствие с международните стандарти и тяхното непрекъснато актуализиране.
/3/ /Подпомагане на обмяната на информация, анализиране, обобщаване и огласяване на проблемите на образованието във висшите учебни заведения и координиране на усилията за тяхното решаване.
/4/ Да представи пред съответните държавни и обществени органи и организации учебно-методичните и социално-битовите проблеми на студентите медици и да настоява за тяхното решаване.
/5/ Да защитава и отстоява интересите и правата на студентите медици, произтичащи от Конституцията на Република България, законите и международните договори, подписани от България.
През последните години АСМБ – Стара Загора и неговите членове с удоволствие осъществяват следните кампании:
Teddy Bear Hospital – която е насочена към деца до 8 годишна възраст и техния страх от белите престилки(докторите)
Антиспин кампания – главно за превенция от полово предаваните болести
Контрацепция – за предпазване от нежелана бременност
Диабет
Спирометрия
Хипертония и много други
Тази година за първи път осъществихме и кампании подпомагащи децата с Аутизъм – Благотворително парти за набиране на средства, събиране на плюшени играчки, както и лекция на студентите по медицина от Медицински факултет – Стара Загора относно Аутизма.
Осъществихме и няколко благотворителни мероприятия, като турнири по футбол, волейбол, баскетбол и шах, в които участие взеха студенти от целия университет. Средствата бяха дарени на наши колеги за животоспасяващи медицински процедури в чужбина.
Освен това организирахме първия по рода си за страната конкурс по „Ревматология”, със съдействието на националното дружество по ревматология, на територията на Медицински факултет.
Контакти на Управителния съвет на АСМБ – Стара Загора:
Председател: Деница Петрова – 0883380782
Зам. председател: Иван Миндов – 0884121733
Секретар: Зорница Петрова - 0883481457
PR: Станислав Капинчев – 0883570437
Отговорник по медицинско образование(LOME): Емил Енчев – 0894845263
Отговорник по професионален обмен(LEO): Елица Енева – 0879933902
Отговорник по научен обмен(LORE): Георги Василев – 0889889892
Отговорник по репродуктивно здраве и СПИН(LORA): Симеон Стефанов – 0884831378
Отговорник по човешки права и мир(LORP): Симеон Божилов – 0896372790
Отговорник по обществено здраве(LPO): Пламена Динева - 0892478799

АСМБ - Варна

Асоциация на студентите-медици в България – Варна
АСМБ-Варна е независима, демократична, неправителствена, неполитическа и нерелигиозна организация на студентите по медицина в Медицински Университет „проф. д-р Параскев Стоянов – Варна“. В сдружението членуват 430 студенти по медицина от първи до шести курс, включително и обучаващи се в англо-езичната програма на университета, представители на повече от 10 държави.
АСМБ-Варна осъществява своята дейност за постигане на следните цели:
- обединяване на студентите медици
- подобряване на професионалната им квалификация
- издигане на социалния статус на студентите медици;
- обмен на информация, анализиране, обобщаване и огласяване на проблемите на обучението по медицина и координиране на усилията за тяхното решаване;
- организиране на международен студентски обмен;
- представяне пред държавните органи и обществени организации на социалните проблеми на студентите по медицина и търсене на съдействие за тяхното решаване;
- отстояване на правата и законните интереси на студентите медици;
- оказване на всестранна помощ при осъществяване на личните и колективни инициативи на студентите медици.
При осъществяване на своята дейност АСМБ-Варна влиза във връзки и контакти със сродни организации, с други обществени организации, с държавни органи и институции, с физически и юридически лица в страната и чужбина .Сдружението е член на Асоциацията на Студентите-медици в България, International Federation of Medical Students` Associations (IFMSA), а от 2011 година и на European Medical Students` Association. През годините АСМБ-Варна осъществява успешни партньорства с неправителствени организации и институции на територията на град Варна, сред които: Община Варна и Дирекция „Превенции“, Национален алианс на хората с редки болести, Регионална Здравна Инспекция, „Клуб 7“, Обществен дарителски фонд „За Варна“, Фондация Отворено Обещствo, AIESEC-Варна, Асоциация на студентите по дентална медицина – Варна, Асоциация на студентите по фармация – Варна и много други.
В сдружението са обособени няколко направления със съответните комитети – Медицинско образование, Репродуктивно здраве и СПИН, Човешки права и мир, Научен и Професионален обмен. Всеки комитет се ръководи от Отговорник и малка работна група.
АСМБ-Варна участва, организира и ръководи кампании и семинари на локално, национално и международно ниво сред които са:
Седмица на медицинското образование – международен проект осъществен за пръв път през 2012 год в Медицински университет – Варна. Целта на проекта е да промени за една седмица стереотипите на медицинското образование; да представи на студентите-медици иновативни подходи в обучението; да поднесе информация, НЕЗАСТЪПЕНА в учебния план; да предизвика интереса на студентите към не толкова популярни специалности; да представи същността и предизвикателствата на най-желаните специалности;
Семинар за студенти и ОПЛ "Как да разпознаваме и лекуваме някои редки болести" съвместно с „Национален алианс на хората с редки болести“
Болницата за Плюшени Мечета /Тeddy Bear Hospital/ съвместно с „Национален алианс на хората с редки болести“
Благотворителен Коледен базар - съвместната инициатива на студенти от МУ Варна и ученици от IV ЕГ „Фр.Ж.Кюри” се организира в подкрепа на възпитаниците от Дом за деца в риск от с.Суворово, Варненска област.
Да оставим своя отпечатък /АНТИ- СПИН Кампания/ - с подкрепата на Дирекция превенции към Община Варна, Медицински университет – Варна и други НПО на територията на град Варна
Кампания “Диабет” организирана със съвместните усилия на Студентски съвет, Асоциацията на студентите по медицина , Асоциацията на студентите по дентална медицина и Асоциацията на студентите по фармация във Варна и клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Света Марина”.
"Заедно в борбата с рак на гърдата" информационна кампания сред населението на Варна. Кампанията се осъществи съвместно от Студентски съвет и АСМБ-Варна като основната цел, която си поставихме е да подобрим информираността на населението и здравната му култура по темата, а като очаквани резултати се стремим към повишаване ефективността на профилактиката и ранна диагностика на рака на гърдата.
The Black Sea Symposium for Young Scientists in Biomedicine (BSYSB) Първият симпозиум за млади учени в областта на биомедицинските науки под патронажа на проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов” – Варна. Симпозиумът е част от проекта „ От студенти към студенти с любов към науката”, реализиран от Асоциациите на студентите по Медицина, Дентална медицина и Фармация към Медцински университет и се осъществи с финансовата подкрепа на фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“.
Училище за изготвяне и писане на научни разработки и трудове Обучението се води от опитни докторанти и е предназначено за студентите от всички факултети (Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване), както и специалностите към медицински колеж .
Лятна антиСПИН кампания - организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна и АСМВ се проведе от 01.08. до 06.08. Доброволци консултират гражданите, раздават информационни материали и призервативи, насочват желаещите да узнаят своя ХИВ-статус към мобилните кабинети.
Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Кампания „Да научим повече за щитовидната жлеза“ - по случай седмицата на щитовиданата жлеза (21-27 Май) МУ-Варна, Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, АСМВ-Варна, АСДМ-Варна, АСФВ- Варна и Студентски съвет към Медицински университет – Варна
Кампания “Хипертония” Във връзка със Световния ден за борба с Хипертонията със съдействието на МУ-Варна, Студентски съвет, АСМБ-Варна, АСДМ-Варна, АСФВ-Варна!
Кампания “Чистота” в рамките на кампанията"Да изчистим България”. със съдействието на bTV, МУ-Варна, УМБАЛ "Света Марина", Студентски Съвет към МУ-Варна, НПСС /Национално Представителство на Студентските Съвети,
Контакти на АСМБ-Варна: amsb.varna@gmail.com
Председател: Кристина Филипова: filipova_kristina@yahoo.com

АСМБ - Плевен

АСМБ – Плевен е самостоятелна, независима, неполитическа, неправителствена организация на студентите по медицина в България. Тя е организация с идеална цел и е юридическо лице. Част е от Асоциацията на студентите – медици в България (АСМБ) и от International Federation of the Medical Students’ Associations (IFMSA).
Асоциацията има за партньори МУ-Плевен, Студентски съвет към МУ-Плевен, УМБАЛ – „Д-р Георги Странски“, Община Плевен, както и някои други неправителствени организации в града - Национален алианс на хората с редки болести, Регионална Здравна Инспекция и други.
АСМБ – Плевен има следните цели :
 обединяване на студентите-медици независимо от тяхната политическа, религиозна и национална принадлежност с оглед демократизиране на образователния процес във висшите учебни заведения;
 подобряване на професионалната квалификация и издигане на социалния статус на студентите-медици;
 обмен на информация, анализиране, обобщаване и огласяване на проблемите на обучението по медицина и координиране на усилията за тяхното решаване;
 организиране на международен студентски обмен;
 представяне пред държавните органи и обществени организации на социалните проблеми на студентите по медицина и търсене на съдействие за тяхното решаване;
 отстояване на правата и законните интереси на студентите- медици;
 промоция и превенция здравето на обществото, подобряване статуса на хора в неравностойно положение чрез кампании и благотворителни акции
През годините АСМБ – Плевен е инициатор на множество кампании и семинари, насочени както към здравето на обществото, благотворителност, така и към интересите на студентите по медицина. Такива са например :
 Кампании за Световния ден на Сърцето
 Кампании за Световния ден за борба с диабет
 Кампании за Световния ден за борба със СПИН
 Благотворителни кампании с набиране на средства (играчки, дрешки, книжки) по Коледа и Деня на славянската писменост
 Семинар за Редките болести
 Модерното училище по Акушерство и Гинекология
 Онко-семинар
 Кампании за Световния ден за борба с Туберколозата
 Кампании за Световния ден за борба с Астмата
 Кампании за превенция на тютюнопушенето
 Мирно шествие „Говори, има кой да те чуе“ срещу насилието над жените
 Кампания „Благодаря ти, докторе“
 „Болен ли си, мечо“
 Лекция за по случай Световния ден на Съня
 Парти на народите
 Ден за премахване на расовата дискриминация
 Ежегодни обменни програми
 И много, много други
Структурата на АСМБ – Плевен е изградена от Управителен и Контролен съвет. Управителният съвет се състои от няколко поста : Председател, Заместник-председател, Секретар и PR, както и от няколко комитета, които си имат своите отговорници : Медицинско образование, Обществено здраве, Репродуктивно здраве и СПИН, Професионален обмен, Научен обмен, Човешки права и мир и Международни проекти и връзки с англоезични студенти. Дейността на АСМБ – Плевен се наблюдава от Контролен съвет, който се състои от 3-членна комисия.
Управителен съвет на АСМБ – Плевен :
 Председател : Елица Гьокова - 0899324969
 Заместник-председател : Ивелина Иванова
 PR : Анна Еремеева
 Отговорник по Медицинско образование : Радостин Радушев
 Отговорник по Обществено здраве : Александра Костова
 Отговорник по Човешки права и мир : Севдалина Маринова
 Отговорник по Репродуктивно здраве и СПИН : Маргарита Тодорова
 Отговорник по Професионален обмен : Сарита Костова
 Отговорник по Научен обмен : Ружа Генчева
Website : http://asmb-pleven.blogspot.com/ ; E-mail : asmb_pleven@abv.bg ;
Адрес : гр. Плевен, ул. „Климент Охридски“ 1, Медицински университет – Плевен, 138 каб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар